”Toisen intifadan syynä oli armeijan väkivalta, kolmannen aiheuttavat siirtokunnat.”

Yli 1000 perheen tilapäinen karkoitus kylistä sotilasharjoitusten alta Jordanlaaksossa. Istumista sotaoikeussa todistamassa nuorten opiskelijapoikien tulevaisuudensuunnitelmien tuhoutumista. Siirtokuntaväkivallan räjähdysmäistä kasvua pohjoisella Länsirannalla. Välikohtaukset ovat kasvaneet räjähdysmäisesti pohjoisella Länsirannalla viimeisen kuukauden aikana, joka on myös näkynyt tarkkailun arjessa siinä määrin, että aikaa blogin pitämiselle on jäänyt mitättömän vähän.

”Palestiinalaiset on ajettu ahtaalle ja kolmas intifada nousee palestiinalaisten epätoivosta.” Haaretz ja Reuters kirjoittivat viime viikolla Israelin turvallisuusorganisaation Shin Betin entisen päällikön ja nykyisen Yesh Atid-puolueen vaaliehdokkaan Jabob Perryn huolesta kolmannen intifadan tulosta. Artikkelissa todetaan että israelin armeija on raportoinut väkivallan kasvamisesta Länsirannalla viime aikoina. Omien kokemuksiemme mukaan väkivalta on kasvanut, mutta sen alkulähteenä eivät ole palestiinalaiset vaan siirtokuntalaiset.

Yksi suurista ongelmien aiheuttajista on alle tuhannen asukkaan siirtokunta Yitzhar. Vuonna 2008 The New York Times kirjoitti siirtokunnan olevan ”kukkulan lakien ekstremistinen linnake, joka hallitsee pohjoisella Länsirannalla palestiinalaista kaupunkia Nablusia.” Väite on kärjistetty, sillä Nablus on 126 000 asukkaan yliopistokaupunki ja Yitzharissa asuu noin 900 asukasta. Tästä huolimatta Yitzhar on tunnettu ideologisista ja väkivaltaisista siirtokuntalaisistaan myös Israelin puolella. Istuessani viime perjantaina sapatti-illallisella Jerusalemissa israelilaisen Andrean luona, sain vakavia ja osittain sääliviä katseita kertoessani työskenteleväni Yitzharin vieressä.

Siirtokunta on kasvanut viiden palestiinalaiskylän keskelle. Yhdessä niistä, Urifissa siirtokuntalaisten lauantaiset hyökkäykset ovat olleet viime vuosina arkipäivää (ks. Tarkkailun aikajana 8.12.). Joulun tienoilla jokin muuttui, sillä viikottaisista hyökkäyksistä tuli päivittäisiä. Kukaan ei osaa sanoa miksi, mutta viimeisten parin viikon aikana sekä Israelin armeija että siirtokuntalaiset ovat vierailleet kylässä lähes päivittäin. Vierailuita on tehostanut kyynelkaasu, joka on mm. saanut Medecins Sans Frontiersin tutkimaan, voiko päivittäisellä kyynelkaasun hengittämisellä olla yhteyttä 20 kuuden viikon sisällä sattuneeseen keskenmenoon Urifin kylässä.

Tilanne kärjistyi uudella tavalla ensimmäistä kertaa joulukuun 26. päivän yönä, jolloin armeija ilman näkyvää syytä tuli kylään sireenit ulvoen ja huutaen kovaäänisiin: ”Herätys, nyt on aamu.” Nukkuvat Urifilaiset kuuntelivat showta kaksi tuntia, ennen kuin armeija poistui ja antoi ihmisille jälleen unirauhan. Armeijan käytös on jäänyt selittämättä ja herättää kysymyksen siitä, miksi israelin puolustusvoimat haluaa terrorisoida palestiinalaista kylää, joka jo ennestään on siirtokuntalaisten hyökkäysten kohteena.

Viime viikon keskiviikkona tilanne kärjistyi jälleen Lähi-idän kolmeenkymmeneen vuoteen kovimman myrskyn jälkimainingeissa. Länsirannalla näkyi lumiukkoja monien ihmisten pihoilla. Myös Urifilaiset nuoret olivat leikkimässä lumisotaa, kun Yitzharin siirtokuntalaiset hyökkäsivät kylään ja muuttivat tilanteen oikeaksi sodaksi, jonka seurauksena kaksi palestiinalaista haavoittui siirtokuntalaisten luodeista ja kuusi armeijan kumiluodeista. Yksi piirre, joka erottaa Yitzharin monesta muusta siirtokunnasta on se, että armeija melko näkyvästi puolustaa siirtokuntalaisia ja tuntuu osallistuvan hyökkäysiin, vaikka sen tehtävänä on pitää osapuolet erossa toisistaan ja turvata rauhaa Länsirannalla.Urifilaisen kontaktimme, Abu Mahmudin mukaan siirtokuntalaisväkivalta muuttui noin neljä vuotta sitten armeijan käytöksen mukana. Vielä toisen intifadan jälkeen armeija piti siirtokuntalaisia ja palestiinalaisia erossa toisistaan, mutta muutaman viime vuoden aikana armeija on alkanut pitää enemmän siirtokuntalaisten puolia, joka näkyy suoraan siirtokuntalaisten siivileihin kohdistaman väkivallan määränä. Abu Mahmoud on huolissaan tulevaisuudesta: Oma sukupolvemme on jo vanha, mutta entä lapsemme? Me emme tiedä, mitä heidän mielissään liikkuu, emmekä voi tehdä mitään konfliktin tai vihamieleisen ilmapiirin lopettamiseksi. Joka päivä me kohtaamme kovenevaa väkivaltaa, mutta meidän on pysyttävä hiljaa. Abu Mahmoud ei ole yksin. Suurin osa palestiinalaisista, joiden kanssa puhumme on huolissaan tulevista sukupolvista. He pelkäävät kolmannen intifadan syntyä, sillä poliittisen johtajuuden puuttuessa kukaan ei tiedä, minkälaisia muotoja se saa. Abu Mahmoud jatkaa: ”Toisen intifadan syynä oli armeijan väkivalta, kolmannen aiheuttavat siirtokunnat. Lapsemme ovat sulkeutuneita, emme tiedä mitä heidän mielissään liikkuu, mutta kukaan ei kestä jatkuvaa väkivallan kasvua ilman reaktiota.”Palestiinalaiset eivät ole synnittömiä väkivallan suhteen. Kokemukset edellisistä kansannousuista ovat opettaneet, ettei kuva aseellisesti puolustautuvasta arabista ole hyvää PR:ää ulkomaailmalle ja he ovat vaihtaneet aseet kiviin sekä sanoihin. Urifilaisetkin tarttuvat välillä kiviin puolustautuakseen.

Tasan viikon päästä poliittisesti hajanaisessa Israelissa on parlamenttivaalit, joissa on ehdolla 34 puoluetta. Vaaligallupit ovat heitelleet puolelta toiselle, mutta oikeistolle ja siirtokuntamyönteisille puolueille povataan enemmistöä. Viimeisen parin vuoden aikana israelissa on koettu ennenäkemättömiä protesteja huonon taloushallinnon johdosta, mutta äänestyskäyttäytyminen näyttää silti riippuvan turvallisuudesta. Tämä ei lupaa hyvää Urifille tai muille siirtokuntalaisten hyökkäyksistä kärsiville palestiinalaiskylille. Sitä, kuinka kauan ihmiset sietävät väkivaltaa, on vaikea sanoa.

1 thought on “”Toisen intifadan syynä oli armeijan väkivalta, kolmannen aiheuttavat siirtokunnat.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s